ФОРМУВАННЯ МІЖПРЕДМЕТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ НА ПРИКЛАДІ БІНАРНОГО УРОКУ З МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ НА ТЕМУ «ЦЕНТРАЛЬНА ТА ОСЬОВА СИМЕТРІЯ У КООРДИНАТАХ»

Автор(и)

  • Ольга Яковлєва Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», Україна https://orcid.org/0000-0003-0750-9769
  • Олена Пенко Комунальнй заклад «Рішельєвський науковий ліцей», Україна

DOI:

https://doi.org/10.31110/2616-650X-vol10i6-008

Ключові слова:

міжпредметні зв’язки, інформатика, математика, вісь симетрії, центр симетрії, координати, Python, алгоритм

Анотація

У статті розглядається процес формування міжпредметних зв’язків між математикою та інформатикою на прикладі бінарного уроку з математики та інформатики у 9 класі на тему «Центральна та осьова симетрія у координатах». Проблема формування межпредметних зв’язків між навчальними дисциплінами охоплює не тільки сукупність міжпредметних знань, а й уміння переносити знання, уміння та навички з однієї навчальної дисципліну в іншу. Сучасне розуміння міжпредметних зв’язків полягає у тому, що вони є засобами формування цілісної системи знань в учня та узгодження навчальних матеріалів в суміжних дисциплінах. Вочевидь, встановлення міжпредметних зв’язків на практиці викликає певні труднощі, для цього необхідно застосовувати спеціальні форми та методи навчально-виховного процесу, однією з яких є бінарний урок. В пропонованій статті демонструється формування міжпредметних зв’язків між математикою та інформатикою на прикладі бінарного уроку з математики та інформатики на тему «Осьова та центральна симетрія у координатах» для учнів 9 класу закладів загальної середньої освіти. Сформульовано мету бінарного уроку, представлено низку розібраних завдань як з математики, так з інформатики. Спочатку на уроці встановлюються математичні залежності між центрально-симетричними та осьово-симетричними точками та фігурами, що виражаються у координатах, а потім ці залежності переводяться на мову Python. Це дозволяє удосконалити в учнів навички використання методу координат, навички побудови симетричних фігур на комп’ютері за допомогою бібліотеки PyGame, що розвиває їх логічне і геометричне мислення. Для реалізації сформульованих цілей уроку авторами було розроблено ряд програм з використанням модуля PyGame. Автори звертають увагу на те, що завдяки своїй простоті та зручності у використанні Python може стати першою мовою в області вивчення програмування в школі.

Посилання

Коменский Я. А., Локк Д., Руссо Ж.-Ж., Песталоцци И. Г. Педагогическое наследие. М.: Педагогика, 1989, 416 с.

Learn python tutorials. Kaggle: Your Machine Learning and Data Science Community. URL: https://www.kaggle.com/learn/python.

##submission.downloads##

Опубліковано

12.12.2022

Як цитувати

Яковлєва, О., & Пенко, О. (2022). ФОРМУВАННЯ МІЖПРЕДМЕТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ НА ПРИКЛАДІ БІНАРНОГО УРОКУ З МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ НА ТЕМУ «ЦЕНТРАЛЬНА ТА ОСЬОВА СИМЕТРІЯ У КООРДИНАТАХ». Освіта. Інноватика. Практика, 10(6), 58–63. https://doi.org/10.31110/2616-650X-vol10i6-008

Номер

Розділ

Статті