ТЬЮТОРСТВО ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ У ЗВО

Автор(и)

  • Д. Ситник Сумський державний педагогічний університет імені А.С.Макаренка
  • Н. Дегтярьова Сумський державний педагогічний університет імені А.С.Макаренка

Ключові слова:

тьютор, тьюторство, тьюторський супровід, ЗВО

Анотація

За студентоцентрованого навчання акцентується увага на критичному і аналітичному навчанні та розумінні, підвищеній відповідальності та підзвітності студента, розширенні його автономії. Переміщення особистості студента в центр освітнього процесу вимагає змін взаємин «викладач-студент»: при студентоцентрованому навчанні змінюється роль викладача, він має стати для студента тьютором. Показано, що тьюторство забезпечує диференціацію та індивідуалізацію освіти за рахунок зміни структури, змісту, технологій і організації освітнього процесу. Обгрунтовано, що тьютор, вибудовуючи певну послідовність елементів навчальної діяльності кожного студента у відповідності до його здібностей, можливостей, мотивації, інтересів, здійснює координаційну, організаційну, консультаційну діяльність. Показано, що діяльність тьютора спрямована на допомогу в адаптації першокурсників, іноземних студентів, соціально незахищених студентів, на їх всебічний культурний розвиток, на створення в групі атмосфери дружби і взаємодопомоги, сумлінного ставлення до навчання. Виявлено, що вибір конкретних форм, методів і технологій тьюторської роботи зі студентами ЗВО є індивідуальним вибором тьютора і залежить як від вікових і особистісних якостей студентів, так і від особистісних та професійних уподобань самого тьютора. Визначення особистісних характеристик студентів тьютором забезпечить більш якісну і продуктивну діяльність між ними та дозволить спланувати й скоригувати індивідуальну освітню траєкторію студентів. Результати дослідження стануть корисними викладачам закладів вищої освіти, які цікавляться індивідуальними підходами в освіті, інститутом тьюторства та його упровадженням в освітній процес закладів освіти.

Посилання

Беков Х.А. Терминология в системе дополнительного профессионального об¬разования : словарь. М. : ИПК гос¬службы, 2001. 107 с.

Беляева Т.К., Никишина О.А. Тьюторство как ресурс повышения качества образования иностранных студентов в вузе. Современные проблемы науки и образования. 2015. № 6. URL: https://www.science-education.ru/ru/article/view?id=22754

Гарань Н.С. Тьюторський супровід студентів з особливими потребами у закладі вищої освіти. Фізико-математична освіта. 2019. Випуск 2(20). Ч. 2. С. 76-81.

Зинченко А.П. Тьютор: менеджер - маркетолог - продавец: расширенный взгляд. Система обеспечения качества в дистанционном образовании. Жуковский : МИМ ЛИНК, 2002. Вып. 4. С. 122-126.

Калєніченко Л.І. Тьютор як новий вид викладача у системі вищої освіти. Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ: 36. наук, праць. № 1 (48). 2010. С. 298-304.

Корж-Усенко Л. В., Хворостіна Ю.В. Про тьюторство як інструмент формування індивідуальних освітніх траєкторій у професійній підготовці фахівця. Фізико-математична освіта. 2018. Випуск 1(15), частина 2. С. 89-92.

Мелюхіна Н.Є. Місце та роль тьютора в системі дистанційної освіти. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2009. Випуск № 4 (57). С. 292-297.

Неустроев Н.Д., Неустроева А.Н., Григорьева А.И. Тьюторство в многоуровневом вузовском образовании. Современные проблемы науки и образования. 2015. № 1-1.

Осадча К. П. Становлення тьюторства в освіті України. International scientific and practical conference "Innovations and modern technology in the educational system: contribution of Poland and Ukraine": Conference Proceedings, May 5-6, 2017. Sandomierz. P. 18-21.

Собчик Л.Н. Методы психологической диагностики. Вып.3.Диагностика межличностных отношений. Модифицированный вариант интерперсональной диагностики Т. Лири. Метод. Руководство. М., 1990.

Солодова Е.А., Ефимов П.П. Об актуальности тьюторства в современном образовании. Актуальные вопросы современной науки. 2013. № 30. С. 190 -198.

Тесты по психологии. URL: http://docpsy.ru/testy.html

Углев В. А., Ковалева Т. М. Когнитивная визуализация как инструмент сопровождения индивидуального обучения. Наука и образование: научное издание МГТУ им. Н.Э. Баумана. 2014. №3. С. 420-449

Челнокова Е.А., Набиев Р.Б. Тьюторская деятельность педагога по обеспечению успешной адаптации студентов вуза. Вестник Мининского университета. 2015. №3. URL: http://vestnik.mininuniver.ru/reader/search/tyutorskaya-deyatelnost-pedagoga-po-obespecheniyu-.

Щенников С.А Открытое дистанционное образование. М. : Наука, 2002. 527 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

05.12.2020

Як цитувати

Ситник , Д. ., & Дегтярьова , Н. . (2020). ТЬЮТОРСТВО ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ У ЗВО. Освіта. Інноватика. Практика, 7(1), 48–57. вилучено із https://oip-journal.org/index.php/oip/article/view/22

Номер

Розділ

Статті